In Franse bistro’s vind je dit simpele smakelijke gerecht altijd op de kaart.
Ga in Parijs naar Brasserie Lipp op de Boulevard Saint Germain. Vraag een tafeltje beneden. En bestel dan dit gerecht. Heerlijk.
Neem per persoon een stuk van het bovenste gedeelte van een prei (ca. 15-20 cm, het hele witte stuk en een deel van het groene stuk). Kook of stoom de prei ZACHT. Kook een paar eieren en prak ze fijn. Maak een traditionele vinaigrette met mosterd, zonnebloemolie, peper en zout.
Leg op elk bord een prei. Schep er de vinaigrette over en daarna het geprakte ei.
Het is het lekkerst als de prei nog lauw is.
Verrukkelijk en simpel.
Probeer het ook eens met asperges!
De klassieke proporties van de vinaigrette zijn 3 delen olie op een deel azijn. Met citroensap is het ook erg lekker, maar dan iets meer olie gebruiken. En de hoeveelheid mosterd (scherpe Dijon mosterd) is variabel. Het hangt af van de scherpte van de mosterd en je eigen smaak. Ik neem altijd een flinke suikerlepel mosterd.
Het type mosterd kan het verschil maken. Ik gebruik Moutarde de Dijon van Amora of nog beter de Dijon Originale van Maille (te koop bij Albert Heijn).


0 reacties op “Prei met vinaigrette”Voeg die van jou toe →