Gebakken rijst uit New York

Gebakken rijst uit New York

Deze gebakken rijst heb ik een tijd geleden gegeten in Spice Market (NY) in “The Meatpacking District”. Een absolute aanrader als je in NY bent. Wel van tevoren reserveren, want het is er erg druk.

Bij benadering hier de receptuur want we weten natuurlijk nooit precies wat de chefkok doet. Na detecteren en proberen kwam deze heerlijke gebakken rijst tevoorschijn. En geloof me: verrukkelijk en simpel.

Als volledige maaltijd:

1 ons rijst p.p.; 1 ei p.p.;olijfolie; 1 teentje knoflook p.p.; 1/2 duim gember p.p.; 150 gr. gesneden prei p.p.; 1 klein gedroogd chilipepertje (lombokje); sesamolie; sojasaus; 1/2 bosje koriander fijngesneden.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf kook ik de rijst altijd in water met een bouillonblokje. Dat heeft de rijst een vollere smaak. Laat de rijst afkoelen. Als je gekookte rijst meteen gaat bakken gaart de rijst door en kan plakkerig worden.

 

Snij de knoflook en gember in kleine stukjes en bak ze goudbruin in olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Rustig aan, want dit kan snel verbranden en dat is absoluut niet lekker.

Doe twee eetlepels olijfolie in de wok met het fijngewreven chilipepertje (wrijf daarna niet in je ogen!!!!!) en roerbak de prei hierin. Bestrooi met wat zout en peper. Voeg de rijst toe en laat deze even meebakken. Voeg de koriander toe en roer dit erdoor. Maak op smaak.

Opdienen: Leg de gebakken rijst op het bord en giet hier wat sojasaus en sesamolie omheen. Bak het ei (zorg dat de dooier zacht blijft) en leg dit bovenop de rijst. Strooi hier de stukjes gebakken knoflook en gember over. Smullen maar!

0 reacties op “Gebakken rijst uit New YorkVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *