PostHeaderIcon Asperges

Het aspergeseizoen is officieel van start gegaan. Je ziet ze al weer volop in de winkels. Het aanbod is dit jaar erg groot en dat is ook van invloed op de prijs( veel import). Wij zijn natuurlijk trots op onze Hollandse asperges van de koude grond. De Vlamingen zijn fier op hun Mechelse asperges. Allemaal even lekker.

Asperges moet je zo puur mogelijk houden. Niet teveel liflafjes. Dan proef je niet veel meer van deze heerlijke groente.

Schil de asperges met een dunschiller. Neem de asperge vast aan de punt. Leg de stengel op je werkvlak. Zet de dunschiller enkele centimeters onder de punt. Schil tot bijna aan het einde. Draai met de stengel totdat de hele asperge geschild is. Het uiteinde snij je eraf (1-2 cm). Dit doe je met alle stengels die je wilt bereiden. Het is even een werkje, maar de rest gaat snel. En de beloning van de heerlijke smaak is groot. De schillen kun je ook koken en het vocht dan gebruiken voor aspergesoep.

Laat  de asperges ca. 5-6 minuten in water koken en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges nog ong. 15-20 min. in het warme water staan. Dan zijn ze gaar. Sommige koks doet een klont boter in het kookwater. Dat is naar eigen keuze.

En wat nu? Je kunt de gekookte asperges op allerlei manieren toepassen. Voor de lunch, picknick, voorgerecht, hoofdgerecht.

Ik geef een paar mogelijkheden:

Lunch of voorgerecht: 3-4 stengels p.p. lauw serveren met geprakt ei en een vinaigrette. Eventueel gerookte zalm erbij, Gravad lax of  mooie beenham. Met beenham is een beetje mayonaise erbij erg lekker. En wat dacht je ervan om wat Hollandse (grijze) garnalen erbij te doen?

Als hoofdgerecht: 5-6 stengels p.p. Klassiek serveren met  gesmolten gezouten boter (of gewoon boter smelten en er naar smaak zout bij doen), gekookt ei, mooie ham  en gekookte of gebakken krieltjes. Wat peterselie voor de garnering.

Met gebakken zalm (even om en om bakken want gare zalm is veel te droog) , of 3-4 gebakken coquilles p.p.en botersaus of hollandaise saus.

Geniet!

 

 

Print Friendly

Leave a Reply