PostHeaderIcon Oh, die heerlijke tuinboontjes met Pata Negra

En dan zullen jullie zeggen: “oh zoveel werk”. En dan hebben jullie gelijk. Maar weegt dat op tegen die heerlijke pure smaak?

Tuinbonen zijn het lekkerst als ze klein zijn. Dus als ze jong zijn. In juni zijn ze volop verkrijgbaar. Ik probeer altijd de kleinste bonen uit de kistjes te pakken. Maar soms lukt dat niet en heb je ook dikke knikkers ertussen. En die moet je dan dubbel doppen. Dus eerst de boon uit de groene peul halen. Daarna blancheren en dan kun je heel gemakkelijk het buitenste lichtgroene velletje eraf halen. Dan hou je het binnenste donkergroene gedeelte over. Nog meer werk dus. Maar och hoe lekker en als je ziet hoe iedereen zit te smullen ben je al dat werk vergeten. Een groot succes en je oogst veel bewondering!!

Als het mooi weer is ga ik buiten zitten doppen. Bij slecht weer kijk ik tijdens het doppen naar een leuke soap op de tv en dan valt al dat werk reuze mee.

Fijn als je ook nog echt bonenkruid erbij kunt kopen. Dat maakt het helemaal af. Een alternatief is dragon. Dat doet het ook goed bij de tuinbonen.

In Nederland eten we ze als bijgerecht. In Spanje kun je ze als tapas krijgen of als voorgerecht.

Je hebt minimaal een halve kg per persoon nodig. Omdat het zo lekker is kun je beter wat meer nemen.

Als voorgerecht of tapas blancheer je de boontjes in kokend water met zout max. 5 minuten. Giet af.De grote bonen dop je dan nog een keer. Doe alles terug in een pannetje en doe er wat olijfolie,bonenkruid,  zout en peper bij. Als je het lekker vindt kun i.p.v. olijfolie roomboter naar smaak toevoegen.

Schep op de borden en leg er in stukjes gescheurde plakjes Jamon Iberico op. Het lekkerst is de Pata Negra. De koning onder de hammen. De poten van de varkens die de Pata Negra leveren zijn zwart. Deze varkens eten hun leven lang eikels (bellotta=eikel).De ham is heel erg duur, maar je hebt nog nooit zo iets lekkers geproefd.

Je laat iedereen versteld doen staan met dit gerecht.

Print Friendly

Leave a Reply