PostHeaderIcon Ovenschotel met venkel, courgette en spinazie

Dit is een lasagna van groenten. Goed van te voren klaar te maken. De voorbereiding duurt wat langer, maar als je gasten er zijn kun je aan tafel blijven zitten. Dan doet de oven de rest.

Benodigdheden: 2 courgettes in de lengte in plakken gesneden of gewoon in rondjes, 2 venkelknollen, olijfolie, 1 pond gewassen spinazie, 150 gr. brie, 150 gr. pancetta of ontbijtspek of bacon, 50 gr. gemalen Reggiano, zout en peper.

Snij de venkel door midden , haal de harde kern eruit en snij in plakken. Kook de venkel zacht.

Bak de plakken courgette in een grillpan of gewone pan in de olie bruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Blancheer de spinazie en laat uitlekken.

Leg in een ovenschaal laagjes van courgette, venkel,spinazie, spek, brie en Reggiano. Herhaal dit totdat alles verdeeld is.

Nog lekkerder is het als je van te voren het spek knapperig bakt en dat tussen de groenten legt. Geeft nog meer smaak aan het gerecht.

Strooi zout en peper tussen de laagjes. Doe rustig met zout, want het spek en de Reggiano zijn al zout.

Eindig met een laag courgette dan de brie en daarbovenop de Reggiano. Doe er een beetje olijfolie over. Bak ca. 30 min. in de oven op 180 gr.

Heel puur en geweldig van smaak. Toen een van mijn vrienden deze schotel proefde vroeg hij wat het was. Ik antwoordde: “groentenlasagna”. Dat vond hij maar niets. Het moest een mooie naam worden voor zo iets lekkers. Hij stelde voor Diadora.¬†Sindsdien heet deze schotel bij ons thuis Diadora.

De Italianen gebruiken Certosa als kaas. Die kun je hier maar zelden krijgen. Er werd me aangeraden brie te nemen. Wat ik erg lekker vind is geitenbrie. (Te koop bij A.H.).

Je kunt natuurlijk ook iets anders proberen.

Als je het spek weglaat heb je een prachtig vegetarisch gerecht.

De bovengenoemde hoeveelheid is ruim voldoende voor 4 pers. als bijgerecht. Als je het als hoofdgerecht maakt neem een courgette en venkelknol extra.

Serveer met een salade.

Print Friendly

Leave a Reply