PostHeaderIcon Gemarineerde verse ansjovis

Dit is even een werkje, maar dat weegt niet op tegen het resultaat. Het is ontzettend lekker. Misschien is er in de buurt een visboer die de ansjovis voor je schoonmaakt. In Spanje zie de vrouwen die in de winkel werken dit doen als er even geen klanten zijn.

Het schoonmaken doe je als volgt: Haal de kop eraf. Maak een inkeping in de buik en haal de ingewanden eruit. De graat kun je er dan  zo uittrekken. Spoel alles goed af en droog met keukenpapier.

Benodigdheden: 400gr. VERSE schoongemaakte ansjovis, 2 dl. olijfolie, sap van drie citroenen, 2 teentjes knoflook geperst, een halve bos gehakte bladpeterselie, zout en peper.

Leg de ansjovisfilets in een schaal (de huidkant niet zichtbaar.) Giet het citroensap erover. Als je veel filets heb maak je laagjes.

Zet dit 12 uur in de koelkast. De filets worden a.h.w. gekookt in het citroensap.

Meng de olijfolie,knoflook, fijngehakte peterselie, zout en peper.

Haal de ansjovis uit de koelkast en giet het overtollig citroensap af. Giet dan het olijfoliemengsel erover. Laat dit ook een paar uur intrekken. Heerlijk als lunch of voorgerecht op een warme zomerse dag.

In Spanje wordt het gegeten met knapperig stokbrood ingesmeerd met tomaat.

Print Friendly

Leave a Reply